25/8/09

Capmany


Egea i Codina, Antoni - Roig i Simon, Marisa. Diputació de Girona - Caixa de Girona. Any 1995. Quaderns de la Revista de Girona ; 61, 96 pàgines


Aquesta obra aplega tot un seguit d’aspectes que han conformat l’estructura, el caràcter i els costums d’un municipi on el cultiu de la vinya i les feines que hi estan relacionades han format una idiosincràcia pròpia.
En els quaranta- tres capítols del llibre es repassa la prehistòria i la historia de la població, les institucions, el món de la vinya i el vi, el paisatge, la toponímia, les festes, etc.

http://www.ddgi.cat/quadernsDigitals/36/index.html#/1/

2 comentarios:

  1. Bona tarda Antoni, he pogut mirar el teu llibre sobre Capmany i és molt interessant. Estic buscant estanys de Capmany oblidats, n’he trobat bastants però cap té nom. En el llibre al capítol de Topònims hi surten varis noms perduts com estany Pericot i estany d’en Gormar. M’ha fet molta il.lusió trobar-ho. Voldria preguntar-te si en el document a on posava el nom i havia també noms de finques, camins o rius col.lindants per intentar localitzar-los. Ja intentaria trobar els documents. Estic buscant també de Sant Climent Sescebes i n’he ubicat algun.
    L’informació la vull utilitzar en la defensa del lloc de Quer Afumat afectat per un projecte de granja porcina.
    Gràcies pel llibre i gràcies per l’atenció,
    Carles Mestre Ors
    de Sant Climent Sescebes

    ResponderEliminar
  2. Bona tarda, Carles. He vist tard el teu comentari, perdona la tardança. El document que esmenta l'estany Gormar de l'ay 1331, el cita de passada i no dona detalls de la ubicació. En Gormar era un propietari important a Capmany en aquell moment. Si et fa gràcia i em passes una adreça de correu et puc enviar la reproducció. L'esment a l'estany Pericot el vaig treure d'un capbreu del monetir de Vilabertran del segle XVI, de l'Arxiu Diocesà de Girona, però tampoc el situava, no és impossible que sigui l'estany Gormar amb una nova denominació. També tinc una reproducció d'un pergamí del mateix arxiu que esmenta un estany a Cantallops, en el lloc anomenat la Teixonera, és de l'any 1265. Finalment a l'Arxiu Històric de Girona, Notaria de Figueres, volum 808, pàgina 7r, amb data l'any 1768, hi ha un esment a un lloc de Capmany anomenat Creu d'en Gombau que anterioment s'havia dit Estany Aurió.
    REsto a la teva disposició. Salutacions

    Antoni Egea
    Figueres

    ResponderEliminar