21/8/09

Apunts, dades i documents per a una història urbana de Figueres


Apunts, dades i documents per a una història urbana de Figueres, Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos, volum 25, Figueres, 1992, pàgines 89-107

Consulta a través de la xarxa: http://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/93139

Treball que recull quatre articles dedicats a diferents edificis importants de figueres avui desapareguts.

El primer és dedicat al palau que féu construir el rei Jaume I a la vila. Estava situat a l’actual part alta de la Rambla. A principis del segle XVII encara hi havia en aquest lloc un edifici amb torre i valls anomenat el palau del Rei. El nom de carrer del palau aplicat al vial lateral sud de la rambla perdurà fins a principis del segle XX.
Segueix un article dedicat a les cases i pòrtics que hi hagué a la part nord de la plaça de l’Ajuntament que foren construïts a partir de l’any 1473 a l’espai on hi havia el mur del primer recinte fortificat de Figueres.
A continuació es parla d’una capella particular dotada fins i tot de torre que es construir en el lloc on avui hi ha l’ajuntament a la cantonada amb la pujada de l’Església. Estava dedicada a Nostra de Santa Elisabet i a Sant Francesc. Fou promoguda per Francesc Llombart, burgès i beneïda l’any 1607.
Per últim es parla del trasllat del vell hospital del carrer de la Jonquera a un de nova construcció al carrer Nou a partir d’una donació particular del terreny l’any 1608. Tot i que és la part menys inèdita de l’article és poden seguir alguns detalls de la construcció de l’edifici i de la seva capella que va ser més lent i feixuc del que ens pensàvem fins ara

No hay comentarios:

Publicar un comentario