Aquest bloc pretén oferir als internautes que estiguin interessats un llistat dels articles i llibres més importants del seu autor Antoni Egea i Codina dedicats a la història de l’Empordà. Es donarà la referència bibliogràfica, es farà un petit resum, hi haurà algun comentari i s’intentarà sempre que sigui possible oferir un enllaç que permeti la lectura del document a través de la xarxa. També s’afegirà alguna notícia i algun comentari relacionats amb la història empordanesa
11/9/09
Els hospitals com a aglutinadors de població a l'Empordà medieval
Els hospitals com a aglutinadors de població a l'Empordà medieval, Revista de Girona, nº 232, any 2005, pàgines 32-36
L’Empordà disposà durant la baixa edat mitjana d’una considerable xarxade petits hospitals de pobres(sovint de només un o dos llits) destinats a acollir indigents en estades curtes. Alguns d’aquests establiments benèfics actuaren com a embrió de petits agrupaments d’habitatges.
En alguns casos sabem que el mateix hospital féu promoció de solars edificables a canvi del pagament d’un cens anual que anava destinat al manteniment de la institució. En altres ocasions no es pot demostrar que l’hospital hagi estat directament l’impulsor d’algun d’aquests veïnats sorgits en aquesta època i que s’han format al seu entorn però que l’hospital és l’edifici més emblemàtic i fins i tot dóna nom al barri.
Alguns dels exemples recollits en aquest article no corresponen exactament a aquesta mena de promocions urbanes dels hospitals. En el moment de redactar-lo desconeixia que existien a l’Empordà uns nuclis habitats fundats pels ordes de cavalleria (templers, hospitalers i del Sant Sepulcre) que en alguns casos són anomenats “hospitals” dels exemples que figuren a l’article els de les Escaules, Vilatenim i Vilacolum correspondrien a aquest altre grup. En canvi els casos de Navata, Viladamat i Arenys d’Empordà s’ajusten al que es diu en l’esmentat treball. Amb posterioritat a la publicació de l’article s’han trobat dos casos més veïnats o sectors urbans fundats pels gestors dels hospitals situats a Palau-sator i Rupià i dels quals espero tenir ocasió de parlar-ne més endavant.
Pel que fa als agrupaments urbans anomenats “hospitals” i/o salvetats empordanesos és a punt de sortir un article del present autor dins la miscel·lània d’homenatge a Josep Maria Marquès que edita el patronat Eiximenis de la Diputació de Girona.
No hay comentarios:
Publicar un comentario