Portal d'entrada a l'antiga salvetat de les Escaules |

Arenys d'Empordà. Hi hagué una concentració de cases anomenades "Hospital" documentada l'any 1339, en la qual hi havia almenys tretze habitatges.
Aquest bloc pretén oferir als internautes que estiguin interessats un llistat dels articles i llibres més importants del seu autor Antoni Egea i Codina dedicats a la història de l’Empordà. Es donarà la referència bibliogràfica, es farà un petit resum, hi haurà algun comentari i s’intentarà sempre que sigui possible oferir un enllaç que permeti la lectura del document a través de la xarxa. També s’afegirà alguna notícia i algun comentari relacionats amb la història empordanesa
Portal d'entrada a l'antiga salvetat de les Escaules |
La petita població de Canapost formà part fins fa pocs anys del terme de Peratallada, actualment forma part del macromunicipi de Forallac. És situada a la carretera que uneix Vulpellac amb Pals. L’edifici més destacat d’aquesta població és la seva església de dos naus, una de les quals és preromànica i l’altra romànica.
A les bandes sud i est d’aquest interessant temple es poden veure mostres d’enterraments de diferents èpoques dins el període medieval. El model més repetit és el de la tomba antropomorfa i sarcòfags amb coberta a dos vessants formada per un sol bloc de pedra.
Aquest fossar fou excavat els anys 2004 i 2005 i tot seguit es feren obres per fer visitable aquest espai. Les proves de carboni 14 realitzades a les restes trobades en aquest indret determinaren que aquest enterraments dataven del segle X. És molt possible que algun d’aquests elements funeraris fos reaprofitat d’enterraments més antics o si més no que fossin construïts en l’època esmentada imitant models més antics.
La recent creació d’una ruta del patrimoni arquitectònic figuerenc amb l’edició d’un fulletó és en principi una iniciativa que es trobava a faltar i que arriba amb un cert retard respecte a d’altres poblacions. Ara bé els criteris que s’han utilitzat a l’hora de redactar els textos i el rigor dels seus continguts penso que són ben discutibles.
En general s’ha donat més importància a les èpoques més recents enfront de les més reculades la qual cosa inevitablement fa que quedi incompleta la informació del lloc que s’està visitant. A més a més moltes de les dades que hi figuren són inexactes, poc contrastades i fins i tot falses. Alguns exemples d’algunes d’aquestes inexactituds i mancances són:
En el plafó 1 corresponent a la Rambla pràcticament es dóna a entendre que la història del lloc comença amb el cobriment de la Ribera l’any 1833. S’ignora l’existència anterior dins aquest espai d’un palauet reial. De dos ponts, un molí, la muralla, adoberies, un mercat de bestiar... i fins i tot que gairebé tot el perímetre actual del vial ja estava edificat quan es va produí l’esmentat cobriment. En definitiva s’ignora la importància que per a la ciutat a tingut aquest lloc ja des de l’edat mitjana.
En el número 4 instal·lat a la plaça del Gra es diu què aquest zona es començà a edificar l’any 1807 amb la construcció del convent dels monjos de Sant Pere De Rodes quan el cert és que el sector que hi entre el carrer Nou i la Calçada dels Monjos, entre el de la Rutlla (incluint el costat nord de l’esmentada plaça) i l’eix Caamaño-Palmera, Fossos ja existien l’any 1788 i molts carrers del sector encara conserven el nom que tenien al segle XVIII.
En el sisè d’aquests escrits “informatius” es parla de l’existència a l’actual carrer Joan Maragall d’una presó en aquest carrer des de l’any 1579 a l’indret on avui hi ha l’arxiu municipal i abans hi havia la biblioteca. La presó en aquesta època estava situada en una gran torre circular que hi havia ocupant a la confluència del carrer Ample amb el de Joan Maragall i a principis del segle XVII encara hi era en aquesta ubicació i per tant la instal·lació del presidi a l’espai on diu el plafó devia ser molt més tardana i reaprofitant un edifici més antic.
Pel que fa al desè situat a la plaça de l’Església es diu que Figueres va començar a créixer al segle IX al voltant de l’església de Sant Pere. Els documents que esmenten Figueres més antics que coneixem són del segle X i de l’església tenim constància a partir de l’any 1020. Si l’autor dels plafons té notícies rigoroses i contrastades de l’existència de Figueres i de la seva parròquia en les èpoques que ell diu que les publiqui ben aviat per que seria un document del tot excepcional.
El darrer d’aquests plafons situat a la plaça de l’Ajuntament parla de l’antic edifici municipal segon ell datat l’any 1767 i que atribueix al mateix arquitecte que va projectar el castell de Sant Ferran. La construcció de l’antiga casa consistorial sabem que estava molt avançada el 1757, o sigui deu anys abans i de l’atribució de la seva construcció a Juan Martín Zermeño, crec que no és impossible del tot però m’agradaria que ens donés a conèixer les fonts en les quals basa aquesta informació. Pel que fa als pòrtics de la plaça que en el redactat són considerats de mitjans del segle XVI, sabem que són en realitat posteriors a l’any 1819. El seu estil arquitectònic tampoc es correspon de cap manera als de la setzena centúria.
Es podria continuar parlant de moltes més errades. També es podria comentar gran quantitat de dades que era factible afegir i que s’han desaprofitat aplicant uns criteris de resum i de síntesi més que discutibles.
Finalment només cal dir que el sotasignat ha dedicat molts anys i esforços a l’estudi de la Figueres baixmedieval i moderna que s’han publicat en diferents llibres i revistes. En aquests treballs apart d’aportar una gran quantitat de dades inèdites he procurat sempre indicar les fonts d’informació. Seria desitjable que què en properes ocasions en que es vulgui promocionar la història i el patrimoni de la ciutat s’optés per oferir al públic uns continguts més actualitzats i rigorosos.
Antoni Egea
Enguany podem aportar algunes dades de les quals no disposàvem a l’hora de redactat l’esmentat article. Les notícies més reculades que disposem sobre estimacions de població corresponen a l’any 1344 en que és féu una reunió de la universitat dels homes del lloc a la qual hi concorregueren 53 caps de casa que molt possiblement no eren tots els de la població però si la major part, segons l’acta de la convocatòria. La qual cosa voldria significar una població mínima d’uns 212 habitants.
Les següents notícies per ordre cronològic daten del període fiscal 1353/1354 i coincideixen en el temps amb els recomptes citats al començament d’aquest article, i dels quals en formava part amb l’única diferència que el corresponent rebut figura en un manual notarial datat l’any 1361. El recaptador local d’imposicions declarà que hi havia en aquesta localitat 167 “persones”, segurament es referia al nombre d’adults en edat de contribuir i per tant la xifra real d’habitants pràcticament devia doblar a la que ells anomenaven “persones”. Per cert, podem calcular la xifra total d’habitants de l’actual territori del municipi en 350 “persones”.
Per últim s’ha conservat l’acta d’una reunió de la universitat de la Tallada esdevinguda l’any 1358 en la qual figuren els nom i cognoms de 47 caps de casa. La xifra de participant és sensiblement inferior a la que s’enregistrà l’any 1344, però tanmateix es lògica si tenim en compte que en els anys 1347 i 1348 el país patí importants epidèmies. En qualsevol cas cal insistir que aquestes xifres ens aporten unes quantitats de població mínimes que normalment sempre solien ser sensiblement superiors en la majoria de les ocasions.