29/4/13

ROMANYÀ D’EMPORDÀ

Absis romànic de l'església de Sant Medir de Romanyà d'Empordà

Romanyà d’Empordà és un llogarret de masies disperses que pertany al terme municipal de Pontós. Les dades històriques més reculades que tenim sobre aquest indret són de l’any 899 en que el rei franc Carles el senzill féu donació d’aquest lloc al seu vassall Esteve. A partir del segle XI hi ha documentades diverses propietats el monestir de Sant Pere de Camprodon que es veieren incrementades sensiblement a partir del segle XIV.

Sempre ha estat un lloc petit i poc poblat. A una reunió de membres del sindicat remença celebrada l’any 1448 concorregueren 14 caps de casa.  En el fogatge del 1515 consta que hi havia 11 focs o llars. En una talla o distribució del pagament d’un tribut entre les cases del poblat efectuat l’any 1698, només s’esmenten 8 caps de casa. En el cens de població efectuat l’any 2011 es recomptaren 23 habitants.

Entre les masies que hi ha en aquest indret destaquen el mas Terrats, del qual ens em ocupat en un altre article d’aquest bloc amb una interessant llinda de finestra del segle XV. També es remarcable el mas del Castell. Com el seu nom indica està bastit sobre les restes de l’antic castell medieval del lloc del qual resta un pany de mur amb aparell de pedra sorrenca datat dels segles XV o XVI. Per un document datat el 1443 sabem que aleshores espretenia fer una capella de nova construcció en aquest castell. El mas Roca situat a poca distància de l’església presenta una bases de mur amb l’aparell en “opus spicatum” datable del segle X.

L’edifici més notable de la contrada és l’església dedicada a Sant Medir. Ja és esmentada en el document  del 899. És tracta d’una construcció romànica tardana d’una nau amb absis semicircular. L’any 1343 el bisbe de Girona ordenà als clergues de Romanyà que fessin enderrocar una casa que l’abat de Camprodon havia fet aixecar a tocar l’església i que obstruïa una finestra de l’absis.